Monumenten voor slachtoffers van zinloos geweld

 
 

Monumenten

21 september 2013 Venlo (Limburg) Zaterdag werd een monument onthuld voor de slachtoffers van geweld in de straattegels verwerkt op het pleintje In het Julianapark achter het Limburgs Museum waar ook het monument "Wereldvredevlam"staat. Deze dag stond in het kader van de "Dag Herdenken Geweldslachtoffers"
01 december 2012 Gouda (Zuid Holland) Op het Bolwerk In Gouda werd op zaterdag het monument ter nagedachtenis aan de 20-jarige studente Mariëlla de Geus onthuld.
Het gedenkteken bestaat uit een bankje met een glazen plaquette met daarop een tekening van de hand van Mariëlla.

29 april 2012 Maastricht (Limburg) Op de begraafplaats Heer werd zondagmiddag het Monument Zinloos Geweld onthuld. Een strakke zwarte steen, ontworpen door Memare uit Den Haag, moet voor mensen uit de regio Maastricht die zelf te maken hebben gehad met geweld of een familielid of vriend door geweld verloren zijn, een gedenkplaats worden om alleen of met anderen troost of sterkte te vinden.
28 november 2011 Terneuzen (Z) Een herdenkingsmonumentje werd onthuld bij het winkelcentrum De Steenen Beer, tegenover het stadhuis voor de 8 jarige Najwa Anfield en tevens voor de slachtoffers van zinloos geweld in het algemeen
Zomer 2011 Rotterdam Na een herindeling van de kruising Vierhavenstraat en de Speedwellstraat werd een monumentje geplaatst in de tussenberm, ter nagedachtenis aan Lucio, Breiten, Ome Cor en Decio. (2009)
Zaterdag 24 september 2011 De Wolden (Drenthe) Tijdens de Dag Herdenken Geweldslachtoffers vond tevens de onthulling muur tegen geweld "het onbevattelijke" plaats.
23 mei 2011 Arnhem (Gelderland) Maandag werd een monument onthuld voor de 19 jarige Melissa Ulrich. Vrienden en familieleden kwamen naar de plek waar het drama zich in 2006 voltrok om de plechtigheid bij te wonen.
21 mei 2011 Blerick (Limburg) Zaterdag werd een plaquette geplaatst op de urnenbegraafplaats aan de Maas in Blerick tegen de muur richting Tegelen, ter nagedachtenis aan Renate van der Hoeven i.m.1995 en tevens aan haar broer Rudy.
25 september 2010 In het Mark Tennantplantsoen bij de gedenkkei die werd geplaatst voor alle slachtoffers van geweld word ook elk jaar tijdens de 4 mei viering ook een krans gelegd. Naast de gedenkkei werd een plaquette geplaatst voor de Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2010.
17 september 2010 Beesterzwaag (Friesland), De burgemeester onthulde een gedenksteen voor de in 1974 gevallen politieagent Wytze de Jong. Het monument bevindt zich in het appelhof achter het gemeentehuis aan de voet van een meer dan honderd jaar oude tamme kastanjeboom.
22 april 2010 Wildervank (Groningen) Donderdag is in alle beslotenheid een monumentje geplaatst ter nagedachtenis aan Arenda Klaassens op de plek waar ze (07-12-2009) werd doodgereden.
16 juli 2010 Kolham (Groningen) Onthulling van de gedenksteen van Sandra Kalk. (i.m.1998) De onthulling vond plaats op vrijdag 16 juli om 10.30 uur aan de Rijksweg te Kolham. 31 juli 2010 was het 12 jaar geleden dat Sandra op deze plek is gevonden.
14 mei 2010 Den Haag (Zuid Holland) De algemene begraafplaats Westduin in Den Haag kreeg als eerste in Nederland een speciaal monument voor slachtoffers van geweld. De onthulling van het monument is niet voor niets op 14 mei. Het is dan exact tien jaar geleden dat Alan Roos en Daan de Blok werden vermoord in Loosduinen. Het monument is tot stand gekomen op initiatief van de familie, verschillende stichtingen en de gemeente Den Haag.
19 september 2009 Breda (NB) Op deze DHG werd aan het eind van de dag een plaquette onthuld aan de rand van het Chassé Park ter herinnering aan de zinloos geweldslachtoffers.
Het organisatie comité was onder leiding van Cees van Rooij uit Breda.
2009 Wervershoof (NH) Ter herinnering aan Pascal Keijzer werd op de gedenkplek een kastanjeboom geplant. De boom werd meerdere malen door vandalisme geveld. De tweede vernielde boom is een tijdje bij een "boomchirurg" geweest, die heeft gered wat er aan dat boompje te redden viel. Deze staat nu op een plek wat alleen de familie weet en een aantal vrienden. Zo krijgen de vernielers geen kans om deze boom alsnog te vernielen.
20 september 2008 Hoorn (NH) Plaquette onthuld ter herinnering aan de dag van herdenken van geweldslachtoffers. Dit werd een maand later geplaatst in een plantsoen in Hoorn. Deze jaarlijkse gedenkdag heeft ook een eigen site gekregen. DHG Dag Herdenken Geweldslachtoffers genaamd.
04 augustus 2008 Tiel (Gelderland) Er is weer een naam toegevoegd op het monument in Tiel. In 2004 werd hier de naam Eric Jan in een steen gegraveerd, in 2005 werden de namen van Sandra, Marco en Natasja toegevoegd op dit monument. Op 4 augustus 2008 is de naam, van alweer een geweldslachtoffer, Henk van Genderen geplaatst op dit zelfde monument.
di 25 mrt 2008, Hoogerheide -(Noord-Brabant) Het monument 'de boom van Jesse', ter nagedachtenis aan de vermoorde scholier Jesse Dingemans (8) uit Hoogerheide heeft zijn plek gekregen. Het monument is een vogel met daaromheen een stalen veer. Die hangt om de boom en rekt uit als de boom groeit. Bij de vogel wordt ook een bordje met een gedicht geplaatst.
Vroeger ging de kleine Jesse hier kastanjes zoeken, nu kan iedereen er even bij stil staan",
14 november 2007 Den Haag (Zuid Holland). Nieuw gedenkplaatje bij de tramhalte voor Manuel Garcia. De vorige werd gesloopt door vandalisme.
23 september 2007 WILDERVANK (Groningen)- Er is zondagmiddag in Wildervank een monument onthuld voor Varscha Mohansingh. Het 14-jarige meisje werd in 2002 vermoord aangetroffen in de badkamer van haar ouderlijke woning.
Ter nagedachtenis aan Varscha en om de herinnering aan haar levend te houden, hebben de ouders besloten een monument voor haar op te richten voor hun woning. Het was deze zondag precies vijf jaar geleden dat Varscha om het leven kwam.
22 september 2007 Enschede (Overijssel) in het stadspark is een monument onthuld voor de Dag Herdenking Geweldslachtoffers. in de vorm van een zwerfkei. De tekst in de steen luidt "Geweld eindigt waar respect begint" "......... ook voor mij "
15 februari 2007 Utrecht (Utr) - Hier kwam om het leven voor onze veiligheid Brigadier Arie Kranenburg. † 22-09-1977 Joke Kranenburg: ,,Ik ben blij met deze plek. Arie is destijds gecremeerd, dus we hadden geen plek om hem te gedenken. Ik zal hier komen op zijn sterfdag, zijn verjaardag en onze trouwdag.
za 23 september 2006 Leeuwarden (Friesland) Monument tegen zinloos geweld onthuld. Het is een bankje ter nagedachtenis aan Manuel Fetter, die in september 2004 op 32-jarige leeftijd met veertien messteken om het leven werd gebracht. Omdat hij iets zei over het weggooien van een kapot bierflesje.
21 maart 2006 - Warnsveld (Gelderland) - Opening van de Tuin van Bezinning, ter nagedachtenis aan omgekomen politiemensen. ‘Nog meer dan vroeger nemen we een ‘tot hier en niet verder’ positie in om duidelijk te maken dat geweld tegen de politie absoluut onaanvaardbaar is. Meer informatie is beschikbaar via de website: www.tuinvanbezinning.nl.
Zondag 5 juni 2005 Venlo (Limburg) Op het pleintje in het Julianapark achter het Limburgs Museum werd het monument "Wereldvredevlam" onthuld voor de slachtoffers van geweld. Het idee voor het monument is ontstaan nadat René Steegmans (24 oktober 2002) slachtoffer werd van zinloos geweld. In de straattegels werd het gedenkteken voor Rene verwerkt.
Vrijdag 15 april 2005, Tiel (Gelderland) een jaar na de moord op Sandra, Marco en Natasja, herdenken familieleden en belangstellenden de slachtoffers van zinloos geweld. Om 10.00 uur onthulde de burgermeester van Tiel een gedenkplaat aan dezelfde muur en onder de zelfde berk waar ook de gedenksteen van Eric Jan vorig jaar is geplaatst.
ma 06 december 2004 Kaapstad (Zuid Afrika) - De ouders en zus van de in Zuid-Afrika vermoorde Marleen Konings † 29-12-2003 hebben op de plek waar de studente werd omgebracht een monument opgericht. Op de kleine metalen obelisk staat een inscriptie met de tekst 'ons lieve blonde meissie in die fleur van haar lewe', vertelde de familie maandag. Het gedenkteken staat langs de weg van Swellendam naar Barrydale in de provincie Westkaap, waar de 24-jarige Nederlandse op 29 december vorig jaar werd gedood. Het monument kleurt mee met de weersomstandigheden en de seizoen, aldus Marleens zus Lotte. "Want Marleen hield zoveel van de natuur."
Begin december 2004 Londen (Engeland) Op het metrostation "Euston Station" werd een i.m. plaquette geplaatst voor Marquerite van Campenhout (uit Vlaardingen) (jan 2002)
25 september 2004 Zwaagtwesteinde (Friesland) Vele belangstellenden woonden de onthulling bij van het monument ter nagedachtenis aan Marianne Vaatstra.
† 05 oktober 2003 Amsterdam (NH) Een herdenkingstegel werd geplaatst op het Gerard Douplein voor 43 jarige Anja Joos die daar werd doodgeslagen en getrapt door jeugdig winkelpersoneel.
† 02 februari 2003 Rotterdam-zuid (Zuid Holland) De 13 jarige Sedar Soares werd neergeschoten tijdens sneeuwballen gooien op het parkeerdek van metrostation Slinge. Aan de betonnen zijkant van het parkeerdek werd een bronzen gedenkteken gemonteerd.
In 2002 werd in Tilburg (Noord Brabant) voor (Opa) Johan Koensen († 27 november 2001) een gedenkteken geplaatst.
September 2002 Roosendaal (Noord Brabant) Op de Oude Markt werd een monument onthuld tegen zinloos geweld. Op de plaquette staat geschreven: "Een minuut stilte is niet genoeg." De plaquette werd door het zoontje(2) van Sabrina Smit onthuld.
14 mei 2002 - Loosduinen (Zuid Holland) Monument onthuld op Parkeerplaats - Ouverturestraat in Den Haag (Loosduinen) Met betrekking tot zinloos geweld, en met name voor Daan de Blok en Alan Roos
08 juni 2001 Brunssum (Limburg) Op de Brunssummerheide werd in alle stilte een 2e gedenkteken voor Nicky Verstappen onthult in de vorm van een stenen zuil.
29 september 2001 Leeuwarden (Friesland)Op deze jaarlijkse Dag Tegen Geweld, werd bij de brug bij de Hooidollen dit kleine monument onthuld bij de boom voor respect. DTG werd later DHG, Dag Herdenken Geweldslachtoffers. Tevens een herinnering aan Daniël van der Meulen † 15-01-2000
Zaterdag 18 augustus 2001 In Vinkel werd een monument tegen zinloos geweld onthuld voor (Broer)Christ van der Loop.
09 januari 2001 Vlaardingen (stationoost) (zuid Holland) Daniël van Cotthem. Tussen de Schiedamsedijk en de Parkweg staat in de groenstrook het "Monument van Bezinning". Een glazen kunstwerk getiteld "Het Boeket" gemaakt door Rini Hurkmans. Het herinnert aan een daad van zinloos geweld in januari 2000 toen de Vlaardingse scholier Daniël van Cotthem slachtoffer werd van zinloos geweld. Het weegt ca. 1000 kg. en is 3.60 breed bij 2.50 hoog.
10 augustus 2000 Heibloem (Limburg) Monument voor de kerk in Heibloem, voor Nicky Verstappen in het bijzonder en zinloos geweld in het algemeen. (17 juli 2000). Het monument staat pal voor de kerk op grond van de kerk. Omdat de gemeente Roggel een monument op gemeentegrond weigerde. Het werd niet goedgekeurd door gemeenteraad, grootste tegenstanders, burgemeester en wethouders.
27 mei 2000 Sleeuwijk (N-B) In het parkje aan de Notenlaan werd een monument onthuld, "Knop van hoop". Opgedragen aan de zinloze moord op Froukje Schuitmaker en Marianne Roza in een discotheek in Gorinchem.
† 13 september 1997 Leeuwarden (Friesland) Meindert Tjoelker, 30 jaar.
vrijdag 01 november 1996 Veenendaal (Utrecht) De 18 jarige Jeroen van Wamel werd door geweld van zijn leven beroofd. De datum van plaatsing van de gedenktegel is ons onbekend.
Geplaatst 1996 Metalen plaat met tekst, ingebed in straatsteen als monument voor Joes Kloppenburg. De tekst luidt: "17 augustus 1996 - Vier dronken opgefokte jongens komen hier in de Voetboogstraat ruzie zoeken. Ze slaan acht mensen in elkaar: cafégangers die patat zitten te eten, een zwerver, omstanders die het geweld proberen te stoppen. Joes Kloppenburg roept: kappen nou! Hij wordt doodgeslagen. Het is vrijdagnacht, halfvijf."
september 1989 Hilversum (Utrecht) Een monument van verdraagzaamheid werd geplaatst op het stationsplein. Tevens als herdenking aan de 23-jarige Michael Poye die daar werd doodgestoken. Ook werd er een plaquette aan de muur gemonteerd.
Juli 1968 Boukoul (Limburg) Een betonnen gedenkteken werd geplaatst op de plek waar Lieke Snel werd gevonden. Dit monumentje staat of stond er vervallen bij. De tekst was nauwelijks meer te lezen. Het fotootje is bijgewerkt op de PC om een indicatie te geven. De 16-jarige Lieke ligt begraven op het kerkhof van Groot Ternaaien.